2014. március 29.

Csokoládés kapucsínó torta

Mióta megvan az új kávéfőzőnk - tudjátok: az a kapszulás, tejhabosítós fajta - a férjemmel minden reggel kapucsínóval indítjuk a napot. Egyszerűen imádnivaló, ahogy a krémes kávé karakteres ízét körülöleli a lágy tejhab. Ezt csak azért vázoltam fel így elöljáróban, hogy megteremtsem az ez évi Segítsütimnek a hangulati alapot. :) Tavaly is egy kávés kreációval készültem, és nem akartam elszakadni a saját magam által teremtett hagyománytól. :) Ez a süti azonban egészen már ízélményt nyújt: egy magas kakaóvaj tartalmú étcsokoládét tartalmazó, puha brownie alapon minden idők legfinomabb csokoládés kávékrémje, rajta légiesen könnyed tejszín-mascarpone hab. Nem akarok elfogult lenni (persze az vagyok, nyilván), de rekordidő alatt fogyott el a teszt-adag. Első felindultságomban, szerényen csak "Kata kávétortájának" akartam keresztelni, mert ez a süti annyira én vagyok, aztán végül győzött a józan ész, és a kapucsínó. :)


Hozzávalók a brownie alaphoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj
12 dkg cukor
6 dkg liszt
1 tojás
Hozzávalók a kávékrémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája
1,6 dl tej
3 evőkanál presszókávé
5 dkg olvasztott étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a tejszínes réteghez:
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
3 evőkanál cukor

A brownie alap elkészítéséhez megolvasztjuk gőz fölött a csokoládét. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással, hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott csokit, és elkeverjük. Közepes (22-24 cm átmérőjű) tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk (én úgy csináltam, hogy az oldalán is volt a papírnak pereme, így a tortának is lett kis széle, amolyan pite jelleggel, rusztikusabb hatást keltve) és belesimítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
A kávékrémhez a porcukrot és vaníliás cukrot alaposan kikeverjük a tojással és a tojások sárgájával, hozzáadjuk a kávét és a megolvasztott csokoládét, és a tejjel gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle.Amint kihűlt, fényesre keverjük a vajjal, és a brownie-ra kenjük.
A tejszínes réteghez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a mascarpone-t. Ezzel zárjuk a tortát, én szándékosan nem simítottam el, hanem hepe-hupásra hagytam.
A tálalásig hűtőszekrényben tartsuk.



Mától lehet licitálni a Segítsüti oldalán a desszert-költeményekre, tegyétek meg ti is! Figyeljétek a Facebook oldalamat a friss információkért az árveréssel kapcsolatban! 
K.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Túl vagyunk az ebéd utáni pihegésen, most épp beleférne egy szeletke. :) Nagyon bírom ezeket a laza tortákat, semmi flanc, mégis fantasztikusak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ideális lenne az ebéd lezárásához! :)
      Igen, nekem is nagyon bejön ez az egyszerűség, talán pont emiatt érvényesülnek olyan nagyszerűen az ízei! ;)

      Törlés
  2. Istenien néz ki ez a habos csokicsoda...az a szeletkép...hmmm... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Valóban nagyon finom lett! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...